Erozja szkliwa (wierzchniej, twardej tkanki otaczającej ząb) następuje w momencie jego zetknięcia z kwasami. Jest to nieodwracalne uszkodzenie twardych tkanek zębów na skutek działania kwasów z żołądka lub pożywienia. Erozja szkliwa może powodować ból zębów występujący w momencie spożywania gorących lub zimnych produktów ponieważ obnażona zostaje wrażliwa zębina.
Spożywanie kwaśnych potraw lub napojów powoduje osłabienie szkliwa poprzez obniżenie zawartości składników mineralnych. Kwasy neutralizowane są powoli przez ślinę, która przywraca naturalny balans w jamie ustnej. Jeżeli jednak kwasy działają zbyt długo (poprzez częste ich spożywanie) wtedy ślina nie ma wystarczająco dużo czasu aby podwyższyć pH jamy ustnej i wtedy dochodzi do stopniowego uszkadzania szkliwa.
Wszystko z pH niższym niż 5.5 może uszkadzać zęby, najczęściej są to napoje gazowane, napoje izotoniczne jak i również soki owocowe jeżeli spożywane są zbyt często.
Przebadano 3773 osoby, które spożywały napoje gazowane lub soki. W aż 79% przypadkach stwierdzono erozję szkliwa, którą podzielono na łagodną erozję 64% , 10% średnią erozję szkliwa oraz w 5% przypadków stwierdzono ciężką erozję szkliwa. Uczestnicy badania u których stwierdzono średnią i ciężką erozję szkliwa spożywali częściej napoje gazowane oraz soki niż pierwsza grupa.
Wśród wszystkich przebadanych z niższym starciem zębów stwierdzono, że mleko było częściej wybieranym produktem niż soki czy napoje gazowane.
Stwierdzono również, że mężczyźni są 2 razy bardziej podatni na erozję szkliwa niż kobiety a starcie zębów jest większe wraz z wiekiem badanych.
Dr Nigel Carter OBE, szef British Dental Health Foundation skomentował wyniki badań. Stwierdził, że soki mogą stanowić odżywcze źródło pożywienia jednak z uwagi na dużą zawartość cukrów oraz kwasów zbyt częste ich spożywanie w ciągu dnia może doprowadzić do uszkodzenia struktur zębów. „Woda i mleko są na obecną chwilę najlepszym wyborem jeżeli chodzi o napoje nie tylko z uwagi na zdrowie naszej jamy ustnej ale też zdrowie ogólne“ stwierdził dr Carter.
Wiele soków oraz napojów gazowanych zawiera przynajmniej 6 łyżeczek cukru. Ponieważ często spożywane są w porcjach większych niż zalecane powodują próchnicę zębów oraz erozje szkliwa.
Przykładowe produkty wraz z podaną zawartością cukru:
Sok pomarańczowy ( 1 szklanka) – 7 łyżeczek cukru
Sok winogronowy ( 1 szklanka) – 12 łyżeczek cukru
Sok jabłkowy ( 1 szklanka) – 5,5 łyżki cukru
Sok grejpfrutowy ( 1 szklanka) – 5 łyżek cukru
Sok dla dzieci Kubuś ( 1 szklanka) – 6 łyżek cukru
Coca Cola (1 szklanka) – 5 łyżeczek cukru
Ice Tea ( 1 szklanka) – 3,5 łyżki cukru
Napój gazowany Mirinda ( 1 szklanka) – 6,5 łyżki cukru
Napój energetyczny Tiger ( 1 puszka 250ml) 5,5 łyżki cukru
Sok dla dzieci Kubuś ( 1 szklanka) – 6 łyżek cukru
Erozja szkliwa nie zawsze musi być leczona. Regularne wizyty u dentysty oraz stosowanie się do jego zaleceń może spowodować zatrzymanie tego procesu. Ciężkie przypadki erozji szkliwa leczone muszą być w gabinecie stomatologicznym. Leczenie takie jest czasochłonne i kosztowne dlatego pamiętajmy aby ograniczać częstotliwość spożywania napojów o dużej zawartości cukru a najlepiej wybierać wodę i mleko.
W naszej klinice zajmujemy się leczeniem ciężkich przypadków erozji zębów spowodowanych np. bulimią, anoreksją a także nadmierną ilością spożywanych słodkich napojów ( w tym napojów energetycznych oraz izotonicznych), które są bardzo popularne wśród sportowców. Jeżeli więc potrzebują Państwo porady bądź też kompleksowego leczenia tego problemu zachęcamy do odwiedzenia naszej kliniki stomatologicznej.